Klimatsmart mat
Haninges kök i förskola och skola väljer klimatsmart. Vår livsmedelskonsumtion påverkar miljön både negativt och positivt - genom medvetna val och minskat matsvinn kan måltiderna bidra till en minskad miljöpåverkan och bra villkor för både människor och djur.
Barn leker med lera.
Foto: Claudia Fried
- Minskar köttkonsumtionen genom ökad servering av vegetariska måltider, ökar andelen baljväxter.
- Arbetar aktivt med att minska matsvinn (både tallriks- och tillagningssvinn) och tar tillvara på eventuella matrester.
- Ökar andelen ekologiska livsmedel, under 2017 uppgick andelen i kommunen till 35 procent (GFN 43 procent).
- Ökar andelen grönsaker, frukt och bär. Erbjuder alltid stor andel grova grönsaker (rotfrukter) som råkost.
- Väljer frukt och grönt efter säsong, använder lokalproducerad korv från Sorunda korvfabrik och KRAV-spannmål från Saltå Kvarn i Järna.
- Serverar ingen rödlistad fisk, använder Världsnaturfondens fiskguide vid val av fisk, med andra ord hjälper till att minska utfiskningen av våra hav.
- Utökar andelen nöt, gris, lamm och fågel från råvara som klarat Upphandlingsmyndighetens baskrav för miljö- och djurhänsyn.
Senast uppdaterad: 19 juli 2018